Recept från Korshags

Våra utvalda recept

Snabbgravad laxrulle med citronkräm

6-12 personer 20+ minuter Medel Skriv ut

Korshags galet goda laxrullar passar perfekt som förrätt eller på buffébordet. Kräver något mer i tid och tålamod, men är absolut värt utmaningen. Receptet ger 12 st stubbar; som förrätt räcker de till 6 personer och på buffé upp till 12 personer.

Du behöver göra tunna skivor av laxen. Beställ av din fiskhandlare eller skär själv. Väljer du att skära själv, använda helst en laxkniv (en lång kniv med tunt och smalt blad). Om du är högerhänt så luta knivbladet åt vänster och skär ner mot laxens "huvud" i sneda skivor. Då skär du tvärs över fibrerna. Skär du längs med fiskens fibrer riskerar du att fisken känns seg och trådig i munnen.

Ingredienser

  • ca 300 g färsk lax
  • 0,5 msk salt
  • 0,75 msk socker

Crunch

  • 2,5 dl panko ströbröd
  • 1 msk torkad fänkål
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk sesamfrö
  • 0,5 msk chiliflakes
  • 100 g smör

Citronkräm

  • Citronzest (ytterskalet)
  • Crème fraiche

Gör så här

  1. Skär tunna schnitzlar eller skivor av laxen (se inledningen på receptet). Blanda ihop salt och socker och strö det jämnt över laxen. Lägg laxen plant på en bit plastfolie (ca 35 x 15 cm) och rulla ihop. Lägg rullen i frysen i ca 30 min.
  2. Gör crunch genom att steka panko ströbröd, fänkål, paprikapulver, sesamfrö och chiliflakes i smör på medelstark värme. Låt svalna.
  3. Rulla laxen i crunchet och frys igen i ca 10 min.
  4. Vispa upp crème fraiche med rivet citronskal (zest).
  5. Skär upp laxen i stubbar. Klart att servera.

Tips från köket!

Crunchen ramlar av lite då du skär stubbarna, så det får du trycka tillbaka igen. Det är värt det extra besväret för det blir galet gott.