Bakad lax med soja, kokosris & gurksallad
Smakrik och saftig sojabakad lax toppas med salladslök och koriander. Till det serveras kokosris och en gurksallad med rädisa och ingefära.
30 minuter | 4 portioner
Ingredienser
2 msk
ljus soja
sesamolja
1 msk
1 msk
honung
chiliflakes
1 tsk
rivna vitlöksklyftor
2
Korshags pinfärsk laxfilé
450 g
jasminris
3 dl
kokosmjölk
200 ml
rostad riven kokos
1 dl
gurka
1
knippe rädisor
1
vitvinsvinäger
2 tsk
riven ingefära
2 tsk
salladslökar
3
plockad koriander
1 dl
salt
Tillagning
1. Sätt ugnen på 150°C varmluft.
2. Blanda soja, sesamolja, honung, chiliflakes och vitlök till en marinad. Lägg laxen i en ugnsform och häll över marinaden. Baka mitt i ugnen ca 25 minuter tills genomlagad.
3. Koka upp riset med 3 dl vatten, kokosmjölk och 1 krm salt. Sjud på låg värme 10 min. Ta från värmen och låt stå med lock på i 10 min. Rör i kokosflingorna.
4. Skala och skär gurkan i bitar, skiva rädisorna tunt. Blanda med vinäger och ingefära, smaka av med salt.
5. Skiva salladslöken tunt och strö över laxen tillsammans med koriandern. Servera laxen med riset och gurksalladen.