Vanliga
frågor & svar

  • All produktion sker lokalt i Falkenberg. Hållbarhet genomsyrar allt vi gör – från fisket till våra medarbetares arbetsmiljö. Vi är måna om att uppfylla de regelverk som finns och följer strikt livsmedelsverkets rekommendationer och lagstiftning.

  • Korshags produkter finns i dagligvaruhandeln, e-handeln, hos restauranggrossister och fiskhamnsgrossister.

    Dagligvaruhandeln:
    Våra produkter finns dels i hyllan för kylda varor, dels i de manuella delikatessdiskarna
    • ICA
    • Coop
    • Hemköp
    • Willys

    Fråga gärna butikspersonalen om du inte hittar våra produkter i din favoritbutik!

    E-handel:
    • Mathem
    • Ica online 
    • Coop online
    • Hemköp online
    • Willys online

    Restauranggrossister, övriga grossister:
    • Martin & Servera
    • Menigo
    • Kobia 
    • Specialiserade fiskåterförsäljare

  • ASC: ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. ASC granskar odlingarna för att säkerställa att fisken produceras på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt. Korshags erbjuder ASC-märkt lax, dvs. hållbart odlad lax.

    KRAV: KRAV är en svensk miljöcertifiering som står för en hållbar livsmedelsproduktion. KRAV omfattar både vildfångad och odlad fisk och skaldjur. KRAV är en betydligt mer långtgående standard jämfört med ASC. I en KRAV-märkt produkt är t.ex. alla ingredienser (även kryddor) och förpackningsmaterial KRAV-märkt, men i en ASC-/MSC-märkt produkt är det bara fisken/skaldjuret som är ASC-/MSC-märkt. Korshags erbjuder KRAV-märkt ekologisk lax, dvs. hållbart odlad lax.

    MSC: MSC är en internationell hållbarhetsmärkning för vildfångad fisk och skaldjur.

    • Laxen odlas i Norge. Vi köper alltid pinfärsk (pre-rigor slakt) och fulltrimmad (D-trim) lax som är ASC- eller ekologisk KRAV-märkt, det vill säga hållbart odlad. 

    • Makrillen fångas utanför Shetlandsöarna. Vi köper alltid makrill som fångas på hösten när fetthalten är rätt för rökning. Makrillen är enkelfryst och handfilead. 

    • Regnbågslaxen odlas i Danmark.

  • För att uppnå en riktigt god röksmak har vi valt att röka fisken med färskflisad halländsk alved och enbär, det innebär att vi röker med helt naturliga aromer. Grunden till en perfekt, tjock rök är fuktig ved. För att alveden ska få en naturlig fuktighet så förvarar vi den utomhus och flisar den varje vecka efter behov. Att alveden flisas färsk från stock gör att vi får ut maximalt av de aromer och smakämnen som finns naturligt i veden. Flisen blandas sen med enbär vilket ger den karaktäristiska goda Korshags-smaken.

    Alveden är hållbart odlad på ett skogsbruk i Sibbarp, några mil från Falkenberg.

    • Kyl: Vakuumförpackad rökt, gravad och kokt lax, rökt makrill, sill och regnbågslax. Såser och röror. 

    • Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas in och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen.

  • En fisk i öppnad vakuumförpackning bör konsumeras inom 3 dagar. För exakt bäst före datum, läs på etiketten. Tänk på att det krävs en obruten kylkedja för att bäst före datum ska gälla.