Citronrisotto med brynt smör, ärtor & gravad lax
En perfekt risotto ska vara krämig och tillräckligt lös för att rinna ut lite på tallriken, riset ska vara mjukt men med lite kärna i mitten. Risotton smaksätts med citron och serveras med ärtor som vänts runt i brynt smör och gravad lax.
30 minuter | 4 portioner
Ingredienser
12 dl
grönsaksbuljong
schalottenlökar
3
vitlöksklyftor
2
4 msk
citronzest
2 msk
citronjuice
150 g
Korshags gravad lax
50 g
smör
2 dl
tinade gröna ärtor
2 dl
plockad basilika
olivolja
3 msk
risottoris
350 g
vitt vin
3 dl
riven parmesan
1 dl
salt och svartpeppar
Tillagning
1. Låt grönsaksbuljongen koka upp. Håll varm på låg temperatur.
2. Finhacka schalottenlök och vitlök. Stek i olivoljan i en stor kastrull tills mjukt. Häll på riset och rosta tills det börjar bli genomskinligt. Höj värmen, häll på vinet och låt ånga bort. Sänk till medelvärme och häll på hälften av buljongen. Koka risotton under omrörning och fyll på med buljong allt eftersom den kokar in i riset. Koka tills al dente, ca 18 minuter. Ta från värmen, rör i parmesan, 2 msk citronzest och citronjuice. Smaka av med salt och peppar och låt stå 5 minuter med lock på.
3. Skär laxen i bitar. Bryn smöret gyllene i en liten kastrull. Ta från värmen, rör i ärtor och basilika.
4. Servera risotton med ärtorna och laxen. Toppa med resterande citronzest.