Krämig pasta med tomat, kallrökt lax & burrata

Krämig pasta med tomat, kallrökt lax & burrata

Gräddig tomatsås, kallrökt lax och extra mycket citronzest gör den här pastan till en favorit. Toppad med mjölkig burrata för optimal vardagslyx. Tips! Burratan går att byta till mozarella.

30 minuter  |  4 portioner

Ingredienser


1

schalottenlök


vitlöksklyftor

2


små kvisttomater

400 g


babyspenat

65 g


grädde

1 dl


1 msk

färskpressad citronjuice

Korshags kallrökt lax

150 g


pasta

400 g



finriven citronzest

2 msk


basilika

1 dl


burrata

200 g


olivolja


salt och svartpeppar


Tillagning


1. Finhacka lök och vitlök, halvera tomaterna. Stek löken och vitlöken i en stor panna på medelvärme i 2 msk olivolja tills mjuk. Lägg i tomaterna och låt steka tills de mjuknat ca 6 minuter, mosa lite med en slev. Häll på grädde och låt såsen puttra 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar.

2. Skär laxen i bitar.

3. Koka pastan al dente i saltat vatten. Rör ner pasta, lax, spenat, basilika, citronjuice och hälften av citronzesten i såsen. Lägg upp i skålar och toppa eventuellt med burrata. Avsluta med resten av citronzesten, lite olivolja och mer svartpeppar.