Lax med pankotäcke, rostad potatis & salviasmör
En perfekt helgmiddag med allt i en form! Laxfilé täcks med panko och bakas gyllene och krispig tillsammans med potatis och citronskivor. Brynt smör med salvia, vitlök och kapris hälls på vid servering och Korshags Romsås till blir pricken över i.
60 minuter | 4 portioner
Ingredienser
800 g
potatis
olivolja
4 msk
panko
1 1/2 dl
finhackad persilja
1/2 dl
vitlöksklyftor
3
Korshags färsk laxfilé
500 g
citron
1
smör
75 g
plockad salvia
3 dl
kapris
4 msk
Korshags Romsås till servering
1 burk
salt, svartpeppar
Tillagning
1. Sätt ugnen på 180°C varmluft. Halvera potatisarna om de är små eller skär i bitar om de är större och lägg i en stor ugnsform. Blanda med 2 msk olja och 2 krm salt. Rosta i 30 minuter, rör om efter halva tiden.
2. Blanda panko med 2 msk olja, persilja och 1 riven vitlöksklyfta. Salta laxen med ½ tsk salt och och 2 krm peppar och täck med pankoblandningen. Skiva citronen. Ta ut formen med potatis, gör plats i mitten och lägg i laxen. Lägg citronskivorna runt om. Baka ca 20 min tills pankon är gyllene och laxen genomlagad.
3. Bryn smöret i en liten kastrull tills ordentligt gyllene. Ta från värmen och rör i salvia och kapris och riv i de resterande vitlöksklyftorna.
4. Ringla smöret över potatisen i formen. Servera genast med romsås till.
5. Lägg över pastan i pannan med vitlöksolja och rör hastigt i äggsmeten över lägsta värme. Rör i lite pastavatten i taget till en krämig konsistens. Ta från värmen, blanda i laxen och smaka av med salt och ordentligt med svartpeppar.
TIPS: låt gärna ugnsbakad lax ha lite rå kärna kvar.