Ljummen linssallad med gravad lax
Linser med en honungs- och dijondressing, rostad broccoli, krispiga rädisor och en massa färska örter. Salladen toppas med gravad lax, citron och rostad mandel.
Tips: byt ut linserna mot kokta bönor eller quinoa.
30 minuter | 4 portioner
Ingredienser
3 dl
puylinser eller gröna linser
½ msk
honung
½ knippe
rädisor
grönsaksbuljong
½ liter
broccoli
250 g
1 dl
plockad persilja
olivolja
3 msk
dijonsenap
3 msk
vitvinsvinäger
2 msk
finhackad gräslök
½ dl
machesallad eller babyspenat
ca 130 g
Korshags gravad lax
150 g
färskpressad citronjuice
1 msk
rostade mandelspån
50 g
finriven citronzest
2 msk
salt och svartpeppar
Tillagning
1. Sätt ugnen på 225°c.
2. Koka linserna i grönsaksbuljong under lock på låg värme ca 20 minuter tills mjuka med lite tuggmotstånd kvar. Häll av.
3. Skär broccolin i små buketter och lägg på en plåt. Ringla över 1 msk olivolja och salta med 1 krm salt. och rosta i ugnen ca 10 minuter tills den fått lite färg.
4. Vispa ihop senap, vinäger, honung, 1 krm salt och 2 msk olivolja till en dressing. Häll dressingen över de varma linserna och låt stå 5 minuter.
5. Skiva rädisorna tunt.
6. Blanda linser, broccoli, rädisor och örterna med salladsblad och citronjuice. Smaka av med salt och peppar.
7. Lägg upp på ett stort fat och lägg laxen ovanpå, toppa med mandel och citronzest.