Örtbakad lax med tomatsallad, tzatziki & pitabröd

Örtbakad lax med tomatsallad, tzatziki & pitabröd

Bakad lax med grekiska smaker. Fyll fluffiga pitabröd med örtig lax, tzatziki, tomatsallad med oliver och fetaost.

30 minuter  |  4 portioner

Ingredienser


1 dl

färsk plockad oregano


olivolja

4 msk


vitlöksklyftor

2


torkad timjan

1 tsk


finriven citronzest

1 msk


150 g

fetaost

Korshags färsk laxfilé

500 g


gurka

1/2


2 dl

grekisk yoghurt


1/2 dl

finhackad dill


300 g

små kvisttomater


1/2

rödlök


1 dl

kalamataoliver


1/2 msk

rödvinsvinäger



salt, svartpeppar


pitabröd till servering


Tillagning


1. Sätt ugnen på 150°C varmluft. Blanda oregano med 3 msk olivolja, 1 riven vitlöksklyfta, timjan, ½ tsk salt, 2 krm peppar och citronzest. Lägg laxen i en ugnsform och bred över örtmarinaden. Baka mitt i ugnen ca 25 minuter tills laxen är genomlagad.

2. Riv gurkan till tzatzikin grovt på rivjärn, krama ur vätskan med händerna. Blanda med yoghurt, 1 riven vitlöksklyfta och dill. Smaka av med salt och peppar.

3. Skär tomaterna i klyftor, skiva rödlöken tunt och grovhacka oliverna. Blanda tomat, lök och oliver med 1 msk olivolja, rödvinsvinäger och 1 krm salt.

4. Servera lax, tzatziki, tomatsallad och smulad fetaost med pitabröd.