Örtbakad lax med tomatsallad, tzatziki & pitabröd
Bakad lax med grekiska smaker. Fyll fluffiga pitabröd med örtig lax, tzatziki, tomatsallad med oliver och fetaost.
30 minuter | 4 portioner
Ingredienser
1 dl
färsk plockad oregano
olivolja
4 msk
vitlöksklyftor
2
torkad timjan
1 tsk
finriven citronzest
1 msk
150 g
fetaost
Korshags färsk laxfilé
500 g
gurka
1/2
2 dl
grekisk yoghurt
1/2 dl
finhackad dill
300 g
små kvisttomater
1/2
rödlök
1 dl
kalamataoliver
1/2 msk
rödvinsvinäger
salt, svartpeppar
pitabröd till servering
Tillagning
1. Sätt ugnen på 150°C varmluft. Blanda oregano med 3 msk olivolja, 1 riven vitlöksklyfta, timjan, ½ tsk salt, 2 krm peppar och citronzest. Lägg laxen i en ugnsform och bred över örtmarinaden. Baka mitt i ugnen ca 25 minuter tills laxen är genomlagad.
2. Riv gurkan till tzatzikin grovt på rivjärn, krama ur vätskan med händerna. Blanda med yoghurt, 1 riven vitlöksklyfta och dill. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär tomaterna i klyftor, skiva rödlöken tunt och grovhacka oliverna. Blanda tomat, lök och oliver med 1 msk olivolja, rödvinsvinäger och 1 krm salt.
4. Servera lax, tzatziki, tomatsallad och smulad fetaost med pitabröd.