Saffranspasta med fänkål & kallrökt lax

Saffranspasta med fänkål & kallrökt lax

En snabb helgpasta med fänkål, vitt vin och saffran. Toppad med lax och pistage för extra guldkant.

30 minuter  |  4 portioner

Ingredienser


1

fänkål (ca 200g)


olivolja

1 msk


vitlöksklyftor

3


smör

3 msk




400 g

pasta

vitt vin

1 ½ dl


2 dl

finriven parmesan

saffran

1 pkt


Korshags kallrökt lax

150 g


plockad persilja

½ dl


rostade pistagenötter

3 msk


salt och svartpeppar


Tillagning


1. Strimla fänkålen tunt och stek ett par minuter i olivoljan i en stor panna. Skiva vitlöken och tillsätt till pannan tillsammans med 2 msk smör och saffran. Låt fräsa 2 minuter, höj värmen och häll på vinet. Låt puttra på låg värme 5 minuter.

2. Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av men sparat 2 dl pastavatten.

3. Blanda ner pastan i såsen tillsammans med resten av smöret, parmesanen och pastavattnet. Smaka av med salt och peppar.

4. Skär laxen i bitar och hacka pistagenötterna.

5. Toppa pastan med lax, persilja och pistage.