Saffranspasta med fänkål & kallrökt lax
En snabb helgpasta med fänkål, vitt vin och saffran. Toppad med lax och pistage för extra guldkant.
30 minuter | 4 portioner
Ingredienser
1
fänkål (ca 200g)
olivolja
1 msk
vitlöksklyftor
3
smör
3 msk
400 g
pasta
vitt vin
1 ½ dl
2 dl
finriven parmesan
saffran
1 pkt
Korshags kallrökt lax
150 g
plockad persilja
½ dl
rostade pistagenötter
3 msk
salt och svartpeppar
Tillagning
1. Strimla fänkålen tunt och stek ett par minuter i olivoljan i en stor panna. Skiva vitlöken och tillsätt till pannan tillsammans med 2 msk smör och saffran. Låt fräsa 2 minuter, höj värmen och häll på vinet. Låt puttra på låg värme 5 minuter.
2. Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av men sparat 2 dl pastavatten.
3. Blanda ner pastan i såsen tillsammans med resten av smöret, parmesanen och pastavattnet. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär laxen i bitar och hacka pistagenötterna.
5. Toppa pastan med lax, persilja och pistage.